Exemplar adulto de mazarico real. Foto: Jesús Domínguez Conde

Exemplar adulto de mazarico real. Foto: Jesús Domínguez Conde

O mazarico real, ave do ano 2017 en Galicia

Co nomeamento, a SGO pretende concienciar sobre a delicada situación desta ave, da que quedan menos dunha decena de parellas no noso territorio

Na actualidade, o mazarico real é unha das especies máis vulnerables da avifauna galega. Estímase que só existen entre tres e cinco parellas reprodutoras en Galicia, a única rexión da península Ibérica onde aniña esta ave. Ante esta situación, a última edición do Congreso Galego de Ornitoloxía, celebrado en novembro do pasado ano en Pontevedra, decidiu declarar ao mazarico real como a ave do ano 2017 en Galicia para promover o coñecemento e a defensa da especie.

O mazarico real (Numenius arquata) é unha das aves limícolas de maior tamaño e destaca polo seu longuísimo pico curvo. O adulto reprodutor presenta as plumas das partes superiores; o peito, o pescozo e a parte superior son de cor crema (con marcadas estrías escuras que se transforman en galóns nos flancos) e as patas azuis. O principal atributo que distingue a ambos os sexos radica no pico, que resulta máis longo no caso da femia.

Galicia é a única rexión ibérica onde nidifica esta ave

En Galicia, o mazarico real adoita aniñar na Terra Chá entre marzo e xullo, e tamén pode verse durante o inverno nas rías galegas debido á presenza de exemplares procedentes do norte de Europa. Con todo, a diminución da súa poboación provocou que fora incluída nos catálogos galego e español de especies ameazadas. Os principais perigos son a destrución e alteración do seu hábitat, que adoita estar en áreas de matos, tales como breixos e uceiras. As repoboacións forestais de piñeiro e eucalipto reduciron a superficie de mato, que tamén se viu afectada pola transformación de prados de sega en cultivos.

O seu hábitat está nunha zona adxacente ao aeródromo de Rozas, polo que o desenvolvemento da base de drones neste lugar podería influír na súa conservación. Por isto, segundo sinalan desde a Sociedade Galega de Ornitoloxía, é “imprescindible” que se manteña a conservación destes espazos de nidificación.

 

Deixar unha resposta

XHTML: Podes empregar estas etiquetas: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

POLÍTICA DE COMENTARIOS:

GCiencia non publicará comentarios ofensivos, que non sexan respectuosos ou que conteñan expresións discriminatorias, difamatorias ou contrarias á lexislación vixente.

GCiencia no publicará comentarios ofensivos, que no sean respetuosos o que contentan expresiones discriminatorias, difamatorias o contrarias a la ley existente.