O estudo do Instituto para o Estudo dos Golfiños Mulares investiga a súa distribución nas nosas costas

O estudo do Instituto para o Estudo dos Golfiños Mulares investiga a súa distribución nas nosas costas

O tráfico marítimo escorrenta á toniña común das costas galegas

Un traballo do Instituto para Estudo dos Golfiños Mulares determina as causas polas que esta especie non se achega ás costas galegas. A contaminación acústica é unha delas

A presencia da toniña, un cetáceo de menor tamaño que os delfíns, está en perigo nas nosas costas. Así o confirma un estudo do BDRI, o Instituto para o Estudo dos Golfiños Mulares, publicado na revista Marine Biology. Estas pescudas falan da distribución e da abundancia desta pequena especie. A toniña común (Phocoena phocoena) é un exemplo da regresión que sofren as poboacións de cetáceos nos nosos mares. A súa situación pode compararse con outro tipo de toniña: a toniña de México, a piques de se extinguir. Segundo esta investigación, a toniña común non aparece nas costas por mor da contaminación acústica, entre outros factores.

Identificáronse de media 4,8 toniñas comúns por cada grupo, algo preocupante

O estudo elixiu a costa sur de Galicia para investigar a situación da especie, un reduto para o animal. En 273 días de análise, determinaron 70 grupos de toniñas. Esta cifra é dez veces menor que a dos grupos de golfiños atopados na mesma zona, que ascendeu a 712. Identificáronse de media 4,8 toniñas comúns por cada grupo, algo preocupante.

Por que as toniñas comúns non se achegan ás nosas costas?

O resultado do traballo amosou que as toniñas comúns son exemplares maiormente costeiros.  Hai máis probabilidades de atopalas en augas profundas de máis de 100 metros de profundidade. Ademais, é frecuente velas tamén no borde da plataforma continental. Aínda así, si que se aprecia unha tendencia a que o animal garde ás distancias con respecto á costa. Entre os factores que explican esta situación atópase o tráfico de embarcacións de motor. As toniñas evitan aparecer en zonas de alta concentración de tráfico marítimo por mor da contaminación acústica. Esta cuestión é incompatible co seu comportamento asustadizo.

Por outra banda, o estudo tamén constata que os golfiños mulares non teñen nada que ver coa distribución das toniñas. Puidéronse ver grupos de delfíns e toniñas compartindo territorio sen agresividade ningunha. Grazas aos expertos podemos coñecer mellor o grado de vulnerabilidade dunha das especies de cetáceos máis ameazadas en España.

Deixar unha resposta

XHTML: Podes empregar estas etiquetas: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

POLÍTICA DE COMENTARIOS:

GCiencia non publicará comentarios ofensivos, que non sexan respectuosos ou que conteñan expresións discriminatorias, difamatorias ou contrarias á lexislación vixente.

GCiencia no publicará comentarios ofensivos, que no sean respetuosos o que contentan expresiones discriminatorias, difamatorias o contrarias a la ley existente.